Kaj če bi bila letošnja druženja in praznovanja v znamenju bogate jabolčne arome in nežnih naravnih mehurčkov, ki jih ustvari cider? Njegova skrivnost se skriva v naravnem postopku fermentacije, saj najprej nastane jabolčno vino, v drugi fazi pa cider, ki je ustvarjen iz vsaj 90-odstotnega jabolčnega deleža. Medtem ko se zdi, da po ciderju bolj množično posegamo šele v zadnjih letih, pa naj bi prav v njem že v daljnem 13. stoletju pogosto krstili otroke, saj so verjeli, da je cider čistejši kot voda. Marsikje je to bilo tudi res.
Sicer je treba vse alkoholne pijače uživati zmerno in pametno, toda cider ima tudi številne ugodne vplive. Preverite, katere.
Saj veste, jabolko na dan ...
... odžene zdravnika stran. Največji delež ciderja tvorijo jabolka, ki veljajo za svojevrstno superživilo, saj vsebujejo številne vitamine in antioksidante. Glavni zmagovalec v jabolkih je zagotovo vitamin C, v njih pa sta prisotna tudi kalij, ki med drugim skrbi za pravilno delovanje celic, in kvercetin, močan antioksidant, ki deluje antibakterijsko, protiglivično, protivirusno in protivnetno. V njih najdemo tudi tanine, ki so prav tako polni antioksidantov. Ti pomagajo pri zmanjšanju tveganja za nastanek rakavih obolenj. Poleg tega naj bi jabolka poskrbela tudi za manjšo možnost srčnih bolezni. Za pridelavo enega litra ciderja je sicer potrebnih okrog devet jabolk.
Vitamin C je obvezen sopotnik zimskih mesecev
Kot smo že omenili, so jabolka bogata z vitaminom C, za katerega pa vemo, da je bistvenega pomena za naše zdravje in imunski sistem. Ima pa tudi številne druge učinke, ki jih morda ne poznate. Pomemben je za tvorbo kolagena v telesu, o čemer se pogosto govori v zadnjih letih, prav tako z njim pomagamo svojim žilam in kostem, pa tudi dlesnim in zobem. Pomembno vpliva tudi na normalno delovanje našega živčnega sistema in zmanjšuje izčrpanost telesa.
Ne vsebuje glutena
Čedalje več ljudi se odloča za brezglutensko prehrano, številni pa so zaradi porasta alergij na gluten v to prisiljeni. Velika večina ciderjev ne vsebuje glutena; tudi iz tistih, ki vsebujejo žitarice, je med destilacijo odstranjen. Zato je cider tudi odlična izbira za vse tiste, ki jih mučijo težave s celiakijo, saj se morajo v osnovi izogibati številnim alkoholnim pijačam, med katere sodijo tudi pivo, vodka in gin.
Ima nizko vsebnost natrija
Čeprav je natrij nujno potreben za vzdrževanje normalnih celičnih funkcij v naših telesih, pogosto predstavlja težavo, ker ga marsikdo zaužije preveč. Ciderji imajo v osnovi nizko vsebnost natrija, čemur bodo najbolj hvaležne ledvice in srce, prav tako pa naj bi to pomagalo k nižanju previsokega krvnega tlaka.

Vsega tega pa se dobro zavedata tudi Maja in Boštjan Pečar, brat in sestra iz Prešnice, ki sta odraščala v domačih jabolčnih sadovnjakih na obrobju slovenske Istre, sčasoma pa sta jima posvetila tudi svojo poslovno pot. Tako sta izdelala Malner cider, osvežilno gazirano alkoholno pijačo, ki nastaja iz sveže stisnjenih slovenskih jabolk v butični proizvodnji na Primorskem. Z naravnim postopkom fermentacije najprej nastane jabolčno vino, z drugo fermentacijo pa cider, alkoholna pijača, za katero sta značilna jabolčna aroma in osvežilen okus.
Malner cider je na voljo v dveh različicah – Malner Auster cider s 4,4 ‰ alkohola in Malner Bora cider s 5,8 ‰ alkohola. Oba vsebujeta vsaj 90-odstotni sadni delež jabolk, pridelanih v sadovnjaku na Primorskem. Prav uporaba lokalnih surovin in obrtniška (kraft) proizvodnja ločujeta Malner cider od konkurenčnih pijač in mu dajeta trajnostni pečat.
Zaupanje v neizkoriščen potencial slovenskega sadjarstva in ljubezen do pijače cider sta bila glavna motiva za sestro in brata, da sta ustvarila blagovno znamko Malner cider. Njun cider si privoščite, ko si zaželite osvežitve, ali kot alternativo vinu in pivu. Odlično se prileže tudi ob različni hrani.

Ideja za cider je sicer pri Maji po tihem tlela že nekaj let, saj je ljubiteljica ciderjev že več kot deset let in jih je na potovanjih po vsem svetu ogromno spoznala in preizkusila. Nekoč si je rekla: Če to uspešno delajo v tujini, bi morali pri nas to početi še uspešneje, saj so slovenska jabolka res kakovostna. Poleg tega sta z bratom po naravi radovedna in po duši sistematična raziskovalca. In tako se je začelo.
Njuni prvi koraki na področju pridelave ciderja segajo v leto 2013. Prvi poskusi so se seveda ponesrečili, tako pa sta se naučila, da potrebujeta več znanja in časa.
"Razumeti je treba, da se jabolčno vino dela samo enkrat v letu, zato je tudi manj možnosti za preizkušanje. Čas si je treba vzeti med sezono, ko imamo sadjarji največ dela. Šele takrat, ko sva se resno odločila, da bova naredila dober cider, sva si vzela dovolj časa in se sistematično lotila iskanja informacij in izvajanja poskusov. Pisala sva laboratorijski dnevnik, ki je zdaj že zelo bogat, saj sva samo spomladi in poleti 2020 naredila okrog sto različnih poskusov," nam je zaupala Maja.
Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj Slovenija, ki Slovence navdušuje že šesto leto zapored. Letos vas na policah trgovin Interspar in izbranih trgovin Spar čaka enaindvajset produktov osmih izjemnih podjetniških ekip, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.05 oglejte njihove življenjske zgodbe. Te so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.


Sponzorirana vsebina
MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU.