Časzazemljo.si

Trajnostno

Za zmanjšanje vpliva turizma na okolje bo Butan več kot potrojil turistično takso

Anja Kralj/05. 08. 2022 08.18

Butični dragulj v Himalaji, državica Butan, bo z novim odprtjem jeseni 2022 za turiste, uvedla spremembo. Ta bo po žepu kar trikrat bolj udarila obiskovalce, ki želijo uživati v lepotah te kraljevine. Zaradi zmanjšanja vpliva turizma na ekosistem in zaradi prehoda v trajnost, bodo namreč turistično takso dvignili za več kot 300 odstotkov.

Ko se bo Kraljevina Butan septembra 2022 znova odprla, bo zaradi poti do bolj trajnostne prihodnosti, turistom zaračunavala posebno trajnostno razvojno takso v vrednosti skoraj 194 evrov, je poročal Independent. 

Doslej so morali obiskovalci, preden se je država v času svetovne pandemije covida-19 zaprla, za vstop v ta himalajski biser sicer odšteti okoli 54 evrov na dan, za to ceno pa sta jim pripadala tudi osnovna nastanitev in vodnik. To je bil t. i. minimalni dnevni paket, ki je bil del visokokakovostnega in butičnega turizma, njegov namen pa je bilo omogočanje trajnostnega turizma v mali, z naravnimi biseri posejani državi. 

Odslej skoraj 200 evrov pristojbine 

Butan se namerava znova odpreti 23. septembra. In pravila igra se bodo spremenila, turisti bodo zdaj morali za butansko vlado odšteti skoraj 200 evrov, v to pa ne bo več vštet strošek nastanitve in vodenja, piše Independent. 

Butan
ButanFOTO: Shutterstock

Kot so zapisali v uradnem sporočilu za javnost, je sprememba zneska del širše prenove turistične ponudbe, ki se bo osredotočila na tri področja: infrastrukturo, turistično izkušnjo in vpliv turističnega sektorja na okolje. Tako lahko preberemo: "Covid-19 nam je omogočil ponovni zagon – ponovni razmislek o tem, kako je mogoče sektor najbolje strukturirati in upravljati, tako da Butanu to ne bo prineslo le gospodarskih koristi, ampak tudi družbene, hkrati pa bo pri tem možno ohranjati nizek ogljični odtis. Naš dolgoročni cilj je ustvarjanje visokokakovostnih izkušenj za obiskovalce ter dobro plačana in strokovna delovna mesta za naše državljane."

Butan
ButanFOTO: Shutterstock

 Verjamemo, da bo povišanje zneska pripomoglo pri blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju ogljično nevtralnega turizma: "Znesek bo usmerjen v dejavnosti, ki izravnavajo ogljični odtis in vzdržujejo ponore ogljika v Butanu s ponovnim sajenjem dreves. Namenjen bo tudi za zmanjšanje odvisnosti države od fosilnih goriv, na primer s povečanjem zmogljivosti hidroelektrarn in elektrifikacijo prometnega sektorja." Nova pristojbina bo veljala za vse mednarodne obiskovalce, razen za indijske državljane. 

Zeleni dopust kako? Štejeta prevoz in naše potrošniške odločitve

Pisali smo že o tem, kako poskrbeti za to, da kot turisti čim manj obremenjujemo okolje. Kako lahko na dopustu privarčujemo pri porabi bencina ter kako in kje se lahko izognemo uporabi avtomobila? Kot svetuje Renata Karba z Umanotere, se uporabi avtomobila precej elegantno na dopustu izognemo tako, da čim več pešačimo in kolesarimo: "Če kdaj, potem naj bi bili na dopustu gospodarji svojega časa in sami odločali o tem, kako se bomo premikali. Če nimamo svojih koles, si jih v večini turističnih destinacij lahko izposodimo." 

 Zavedati se moramo, da emisije toplogrednih plinov namreč med drugim nastajajo zaradi porabe energije v turističnih namestitvah in posredno tudi zaradi oskrbe s hrano in druge potrošnje. Te emisije bi bolj ali manj nastajale tudi, če bi ostali doma. Prevozi med krajem bivanja in destinacijami pa so dejansko vir tistih dodatnih, običajno zelo velikih turističnih emisij. Če potujemo daleč, so zato druge emisije minornega pomena v primerjavi z vplivom na okolje, ki ga povzročimo s prevozi, poudarja. Z vsakim čezoceanskim letom celoletno kvoto emisij posameznika, ki je skladna s ciljem omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija, namreč močno presežemo.

Našo največjo moč v preprečevanju nastajanja plastičnih odpadkov lahko izkoristimo pri izogibanju uporabi plastičnih izdelkov. To svojo moč lahko vzamemo v roke tudi, ko smo v vlogi turista: "Izbirajmo lokale, kjer hrano in pijačo strežejo v posodi in s priborom za večkratno uporabo. Ko naročamo pijačo, povejmo strežnemu osebju, da jo hočemo v steklenem kozarcu in da nočemo slamice. Vprašajmo v turističnem uradu, kje se nahajajo pitniki, kjer si lahko natočimo pitno vodo in imejmo s seboj bidon oziroma flaško za večkratno uporabo. Ne naročajmo hrane na dom, ki je praviloma zapakirana v stiropor in druge škodljive materiale, ki po enem samem obroku končajo v odpadkih. Namesto plastičnih spominkov raje vzemimo domov kakovostne lokalne izdelke in pridelke ter podprimo trajnostne lokalne proizvajalce. Tako z našimi potrošniškimi izbirami oz. povpraševanjem usmerjamo turistično ponudbo." 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 797