Časzazemljo.si

Pametni dom

Navdih za zdrav prigrizek črpale iz domače ozimnice

M. A. /22. 10. 2021 08.14

Po dolgih mesecih, ko smo zaradi globalne pandemije koronavirusa ostajali doma in daleč stran od svojih prijateljev, se življenje vendarle končno vrača v normalo in tako lahko hladne jesenske večere preživljamo tudi v najboljši družbi naših najdražjih. Vsako druženje pa je še boljše ob prigrizkih, ki zaokrožijo prijetno atmosfero. Poskusite spodnje predloge in navdušite svoje goste!

Dišeča sveča za atmosfero, kozarec dobrega vina za sprostitev po napornih dneh in odlični prigrizki, s katerimi ob koncu večera hrana ne bo kot kamen obležala na želodcu. Vse skupaj pa zaokroži prijetno druženje z vam ljubimi ljudmi. Vsi smo to pogrešali, kajne? Spodaj vam ponujamo nekaj idej za jedi, ki jih bodo vaši gostje oboževali, vam pa ne treba v kuhinji preživeti ure in ure in tako do prihoda obiskov ne boste že utrujeni. Vsem je skupno to, da jim manjka le še odlična pomaka in kulinarični užitki so zagotovljeni.

Krhlji sladkega krompirja

Bolj enostavno od tega ne gre. Preprosto specite sladki krompir in ga narežite na krhlje ter posujte z začimbami in dobili boste ne le odličen, temveč tudi zdrav prigrizek, ki je bogat z vitamini A, B6, C, D, poleg tega pa mu ne manjka še kalija, železa, kalcija, magnezija in kartenoidov, ki poskrbijo za krepitev našega imunskega sistema. Kaj boljše za prihajajoče hladne dni?

Krhlji sladkega krompirja
Krhlji sladkega krompirjaFOTO: Shutterstock

Mocareline palčke

Jed, ki je v zadnjih letih precej pogosta tudi na meniju številnih restavracij, je idealna za predjed, ki odpre apetit. Mocarelo preprosto narežete na poljubno velike palčke, nato pa si pripravite tri sklede; eno z moko, drugo z drobtinami in tretjo z jajci in mlekom. Predlagamo, da za boljši okus v skledo z drobtinami dodate še nariban parmezan, začimbno sol in peteršilj. Mocareline palčke najprej povaljate v moki, nato jih pomočite v jajčno zmes in na koncu povaljate v drobtinah. Nato jih še enkrat pomočite v jajčno zmes in še enkrat povaljate v drobtinah. Panirane palčke položite na pekač, ga za eno uro položite v hladilnik, nato pa v večjem loncu ocvrete v olju, ogretem na 175 stopinj. 

Mocareline palčke postajajo vse bolj priljubljena predjed, zagotovo pa bodo navdušili tudi vašo druščino.
Mocareline palčke postajajo vse bolj priljubljena predjed, zagotovo pa bodo navdušili tudi vašo druščino.FOTO: Shutterstock

Piščančje palčke

Podobno kot pri zgornjem predlogu lahko pripravite tudi odlične palčke za mesoljubce. Izberete lahko piščanca ali pa celo rakce, meso odrežete na podobno dolžino in širino ter ocvrete.

Piščančje palčke
Piščančje palčkeFOTO: Shutterstock

Mavrični potapljači

Če spadate med tiste, ki jim je zelo pomemben tudi izgled jedi, potem vaše druženje ne sme miniti brez t. i. mavričnih potapljačev; sadja in zelenjave vabljivih barv, ki jo preprosto narežete na približno 5 cm dolge in 1,5 široke trakove in že so pripravljeni za potapljanje v okusne (p)omake.  Rdeča paprika, korenje, redkvica, vmes lahko dodate še borovnice, paradižnik, zelena ... Vse to je le nekaj možnosti, ki jih lahko nadgradite še tako, da jih ponudite v posameznih kozarčkih, ki jim pomako dodate že spodaj.

Mavrični potapljači
Mavrični potapljačiFOTO: Shutterstock

Spomladanski zavitki

S spomladanskimi zavitki preprosto ne morete zgrešiti – niti jeseni. Lahko si omislite različne mesne ali vegetarijanske različice. Zelenjavo ali meso očistite in ustrezno pripravite, nato pa vzemite jajce, ločite rumenjak od beljaka in slednjega razžvrkljajte. Od testa vedno vzamemo po dva lista skupaj, da se še držita, saj le tako ne bosta razpadla med cvrtjem. Testo razrežemo na 10 cm velike kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata damo 2 žlici pripravljenega nadeva in pri tem pazimo, da ob robovih ostane vsaj 2 cm praznega testa. Zavitek zložimo v obliko ovojnice, konce pa premažemo z beljakom. V voku nato segrejemo olje za cvrenje in zvitke na obeh straneh hrustljavo ocvremo. 

Spomladanski zavitki bodo zagotovo zadetek v polno.
Spomladanski zavitki bodo zagotovo zadetek v polno.FOTO: Shutterstock

To je zgolj le nekaj predlogov, s katerimi boste navdušili tako tiste, ki imajo raje meso kot vegetarijance, za (p)omaki, ki bosta odlične okuse še nadgradili, pa to jesen poskrbi Dipsi, nepogrešljiva spremljevalka vsake zabave, ki smo jo spoznali v novi sezoni priljubljenega projekta Štartaj Slovenija. Omaki Dipsi vsebujeta izključno naravne sestavine, brez umetnih dodatkov, barvil ali ojačevalcev okusa. Ravno zaradi tega imata pridih domačnosti – kot bi ju sami pripravili doma. Omaki za pomakanje Dipsi vsebujeta zelenjavo, jabolčni kis, začimbe in druge naravne sestavine. Namenjeni sta pomakanju prigrizkov, uporabite pa ju lahko tudi pri pripravi najrazličnejših jedi. Na voljo sta dva okusa, in sicer sladko-kisla omaka Dipsi ter BBQ dip omaka Dipsi. Sladko-kisla omaka Dipsi bo navdušila brbončice s kontrastom med sladkim ananasom na eni ter paradižnikom in jabolčnim kisom na drugi strani.  

Dipsi
DipsiFOTO: Aljoša Rebolj

Podjetnici Tjaša Miketič in Tajda Krevh prihajata iz družin, kjer so vedno pridelovali domačo zelenjavo in ozimnico. Njuna podjetniška ideja o izdelavi omake Dipsi se je rodila kot študijska projektna naloga, ko sta slovenskemu trgu želeli ponuditi bolj zdravo alternativo omak za pomakanje. Z veliko mero odločnosti in trdega dela sta idejo uresničili, ustvarili Dipsi in na polico postavili okusni omaki iz popolnoma naravnih sestavin.  

Na policah velikega trgovca je postavljenih več kot 200 izdelkov 31 podjetniških ekip. Vsem je skupno, da so v prav vsak izdelek vložili veliko znanja, trdega dela, truda in inovativnosti. Ker pa je trajnostna usmerjenost vodilo projekta Štartaj Slovenija, so podjetniki ustvarili produkte, s katerimi bomo skrbeli za boljšo skupno prihodnost in ohranjali naše okolje zeleno. Med letošnjimi podjetniki je namreč kar nekaj takšnih, ki delujejo po načelu “zero waste” - izdelke so razvili iz sestavin, ki bi bile sicer pri proizvodnji zavržene. Pri skrbi za okolje pa ne zaostaja nobena druga podjetniška ekipa letošnje sezone. Prav vsak od njih namreč pokriva vsaj en vidik, s katerim skrbijo za boljši jutri." 

Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj Slovenija, ki Slovence navdušuje že šesto leto zapored. Letos vas na policah trgovin Interspar in izbranih trgovin Spar čaka enaindvajset produktov osmih izjemnih podjetniških ekip, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.05 oglejte njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.

Tjaša Miketič in Tajda Krevh sta razvili povsem naravni omaki za pomakanje Dipsi.
Tjaša Miketič in Tajda Krevh sta razvili povsem naravni omaki za pomakanje Dipsi.FOTO: Aljoša Rebolj

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 834