Časzazemljo.si

Trajnostno

Francija: prepoved uporabe embalaže za enkratno uporabo v lokalih s hitro hrano

STA, K.H./19. 12. 2022 16.56

Restavracije s hitro prehrano v Franciji z novim letom ne bodo več smele uporabljati embalaže za enkratno uporabo, torej krožnikov, skodelic in namiznega pribora, za stranke, ki jedo v lokalih. V Franciji namreč približno 30.000 lokalov s hitro prehrano na leto postreže šest milijard obrokov na leto, pri tem pa ustvarijo 180.000 ton odpadkov.

Francoske restavracije se že mesece pripravljajo na uveljavitev pravil, ki bodo začela veljati s 1. januarjem 2023, zaradi česar so morala številna podjetja prilagoditi obstoječe poslovne modele, ki temeljijo na uporabi embalaže in pribora za enkratno uporabo.

Gre za uveljavitev zadnjega v vrsti ukrepov, ki ga je prinesel zakon za boj proti odpadkom in spodbujanje recikliranja iz leta 2020.

"To je emblematičen ukrep, ki bo, če bo pravilno izveden, prinesel zelo konkretne spremembe za ljudi. Zagotovo je to ukrep v pravo smer," je ob tem dejala Moira Tourneur iz nevladne organizacije Zero Waste France.

Embalaža v lokalu s hitro hrano
Embalaža v lokalu s hitro hranoFOTO: Shutterstock

Na drugi strani je zakon naletel na kritike predstavnikov Evropske zveze za papirno embalažo (EPPA). Ti poudarjajo, da je večina embalaže za enkratno uporabo v EU izdelana iz obnovljivih virov in jo je v 82 odstotkih mogoče reciklirati. Izdelava in pranje trajne embalaže pa zahtevata več porabljene energije in vodnih virov, kar je v nasprotju s cilji varovanja okolja, še opozarjajo.

Veriga restavracij s sendviči Subway je v večmesečnem testnem obdobju spoznala, da je treba "prizadevanja za osveščanje javnosti" vzpostaviti s pomočjo franšiznih upravljavcev, med drugim z nameščanjem plakatov za obveščanje strank o ponovni uporabi namiznega pribora, je povedala tiskovna predstavnica podjetja.

V enem od McDonaldsovih lokalov s hitro prehrano v pariškem predmestju je za AFP tamkajšnja vodja Maria Varela pojasnila, da so morali zaradi novih pravil najeti dodaten pomivalni stroj in več posameznikov, ki strankam te spremembe pojasnjujejo. "Na začetku je bilo to zelo zapleteno, tako pri naročanju kot pri postrežbi jedi," je dejala.

"Vse, kar je bilo v kartonu, je zdaj v plastiki za večkratno uporabo. Ponovno smo morali razmisliti o ureditvi dela v kuhinji, kako ločiti hrano za s seboj od naročil na kraju samem, ustvariti nov prostor za shranjevanje," je še izpostavila.

Nevladne okoljske organizacije so zaskrbljene, da bi se lahko restavracije s hitro prehrano zaradi dodatnih pravil uprle njihovemu upoštevanju. Pozvale so tudi k sankcioniranju tistih restavracij, ki novih pravil ne bodo upoštevale.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 870